4ο ΤΕΥΧΟΣ         
Up ΣΕΛΙΔΑ 2 ΣΕΛΙΔΑ 3 ΣΕΛΙΔΑ 4                 

 

Home
1ο ΤΕΥΧΟΣ
2ο ΤΕΥΧΟΣ
3ο ΤΕΥΧΟΣ
4ο ΤΕΥΧΟΣ
5ο ΤΕΥΧΟΣ
6ο ΤΕΥΧΟΣ
7ο ΤΕΥΧΟΣ
8ο ΤΕΥΧΟΣ
9ο ΤΕΥΧΟΣ

   

                                                                                                

                    ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

                                                                                                    Με το

                                                      3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

                                                                                Μάρτιος 2006, Τεύχος 4ο

 

Οι μαθητές μας στον Ιππικό Όμιλο Ηρακλείου.

   Στις 30 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση της οικογένειας Γραμματικάκη, το σχολείο μας επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου στον Καρτερό. Εκεί οι μαθητές μας ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ομίλου, ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρει και ήρθαν σε επαφή με τα ζώα που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του. Αυτό όμως που σίγουρα θα τους μείνει αξέχαστο είναι η επαφή με τα άλογα και η πρωτόγνωρη εμπειρία που είχαν κάνοντας το πρώτο μάθημα ιππασίας. Όλα τα παιδιά παρά τις όποιες αρχικές τους επιφυλάξεις, με την βοήθεια των εκπαιδευτών του Ομίλου όχι μόνο ανέβηκαν στα άλογα, αλλά  όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες στην σελ. 4 τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά.

Η συνέχεια στη σελ. 4

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

 

      Η Σλοβακία είναι μια χώρα που βρίσκεται στην κεντρική Ευρώπη, που περιβάλλεται από την Τσεχία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Πρωτεύουσά της η Μπρατισλάβα, η οποία έχει μια πλούσια κληρονομιά από μεσαιωνικά και μπαρόκ κτίρια. Εκεί στην εκκλησία της Λέβοκα  βρίσκεται ο πιο υψηλός γοτθικός βωμός στον κόσμο.  Η γλώσσα της είναι τα Σλοβακικά.

     Στο βόρειο ορεινό τμήμα της χώρας βρίσκεται η πιο μικρή αλπική οροσειρά του κόσμου. Η σλοβακική ομάδα χόκεϊ στον πάγο είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η Σλοβακία επικοινωνεί με τις γειτονικές χώρες με το Δούναβη. Τα φρούρια στις κορυφές των λόφων έχουν τα σημάδια από τις πολλές εισβολές που έχει δεχτεί η χώρα. Το 86% του πληθυσμού είναι Σλοβάκοι. Υπάρχει μια ισχυρή ουγγρική μειοψηφία όπως επίσης και Τσιγγάνοι.

     Τα θαυμάσια βουνά, οι πεδιάδες και οι ποταμοί, οι ιστορικές πόλεις και οι αξιοπρόσεκτες πολιτιστικές εκδηλώσεις κάνουν τη Σλοβακία μια χώρα άξια επίσκεψης. Η Σλοβακία είναι μικρή μόνο σε μέγεθος, αφού η φύση την έχει προικίσει πλουσιοπάροχα με τουριστικά αξιοθέατα. Στην έκτασή της και στην ποικιλία των τουριστικών αξιοθέατών της, η Σλοβακία είναι παρόμοια με την Ελβετία και την Αυστρία. Η Σλοβακία προσφέρει στους επισκέπτες της  ένα ευρύ φάσμα διαφορετικής έλξης.  

 

       

                                                                 Η συνέχεια στη σελ. 3

ΔΙΚΤΑΜΟΣ

ή   ΕΡΩΝΤΑΣ   ή   ΣΤΑΜΑΤΟΧΟΡΤΟ

     Ο Δίκταμος είναι ένα φυτό που φυτρώνει μόνο στις απότομες πλαγιές και στα γκρεμνά της Κρήτης. Η επίσημη ονομασία του είναι  Origanum dictamnus και ανήκει στην οικογένεια Labiatae.  Η συλλογή του είναι δουλειά επικίνδυνη και γίνεται κυρίως τον Αύγουστο που είναι ανθισμένος από ανθρώπους που έχουν εξοικειωθεί στην αναρρίχηση με σκοινιά. Λόγω αυτής  της  επικινδυνότητας  πήρε το όνομα "έρωντας", γιατί πρέπει να 'χει κανείς το πάθος του έρωτα για ν' αποφασίσει να διακινδυνέψει τη ζωή του για να το μαζέψει. Η συλλογή του γινόταν και γίνεται με σκοπό το εμπόριο, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό.

Η συνέχεια στη σελ .2

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Β΄ Μέρος

    Επόμενος σταθμός στην περιήγησή μας ήταν ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Μηνά, στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης. Εντυπωσιακός ναός, από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα. Έχει σταυρικό σχήμα με τέσσερις ίσες κεραίες, μεγαλοπρεπή τρούλο και δύο πανύψηλα κωδωνοστάσια. Στη βορειοδυτική γωνιά του σώζεται η παλιά εκκλησία του Αγίου Μηνά και της Υπαπαντής.                                    

Η συνέχεια στη σελ. 2

. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ

              Απολαύστε τους μαθητές και τους φίλους μας να ξετυλίγουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική και σε άλλες  δραστηριότητες                                                                                                                                           Η συνέχεια στη σελ 4