3ο ΤΕΥΧΟΣ         
Up ΣΕΛΙΔΑ 2 ΣΕΛΙΔΑ 3 ΣΕΛΙΔΑ 4                 

 

Home
1ο ΤΕΥΧΟΣ
2ο ΤΕΥΧΟΣ
3ο ΤΕΥΧΟΣ
4ο ΤΕΥΧΟΣ
5ο ΤΕΥΧΟΣ
6ο ΤΕΥΧΟΣ
7ο ΤΕΥΧΟΣ
8ο ΤΕΥΧΟΣ
9ο ΤΕΥΧΟΣ

   

                                                                                                

                    ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

                                                                                                    Με το

                                                      3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

                                                                                Φεβρουάριος 2006, Τεύχος 3ο

 

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ….

  Αγαπητοί φίλοι, το ταξίδι συνεχίζεται…… Κρατάτε στα χέρια σας το 3ο φύλλο της εφημερίδας μας και αυτό μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση. Αυτό όμως που πραγματικά μας έχει ενθουσιάσει είναι η  υποδοχή που επιφυλάξατε στην προσπάθειά μας και η ενεργή συμμετοχή σας σ΄ αυτήν.   Όλο και περισσότεροι φίλοι στέλνετε λύσεις στα κουίζ μας. Πληθαίνουν επίσης και οι εργασίες που μας στέλνετε για να τις δημοσιεύσουμε. Ένας από τους λόγους που αλλάξαμε το μέγεθος της εφημερίδας μας από το προηγούμενο τεύχος ήταν αυτός. Θέλουμε να έχουμε χώρο για να δημοσιεύουμε περισσότερες δικές σας συμμετοχές. Φιλοδοξία μας είναι να τις δημοσιεύσουμε όλες.

                                                        Σας ευχαριστούμε και περιμένουμε τις επόμενες εργασίες σας.

ΜΑΛΤΑ 

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΥΨΩΣ

 

            Το νοτιότερο κράτος στη Γηραιά Ήπειρο,  με πλούσιους βυθούς, ήρεμες αμμουδιές, σιτσιλιάνικη κουζίνα, χαμόγελα, φιλοξενία, αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, ιστορία, κουλτούρα και ατμόσφαιρα διάχυτη από μυστικισμό είναι η Μάλτα. Βρίσκεται μεταξύ Σικελίας ( 90 χλμ. ) και Αφρικής ( 290 χλμ. ), στον ίδιο παράλληλο με την Κρήτη. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 350.000 κατοίκους. Πρωτεύουσά της η La Valletta (Βαλέτα). Οι γλώσσες που συναντούμε είναι τα Μαλτέζικα, τα Αγγλικά και τα Ιταλικά.

Το Αρχιπέλαγος της Μάλτας καταλαμβάνει μια έκταση 316 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τα νησιά Μάλτα, Γκότζο, Κομίνο και τις ακατοίκητες βραχονησίδες Κομινόττο, Φίφλα και Σαν Πάολο.

Τα πετρώματα των νησιών χρονολογούνται μεταξύ 7 έως 30 εκατομμυρίων ετών.  Η βλάστηση είναι μεσογειακή με ελαιόδεντρα (χωρίς ελιές!), ροδοδάφνες, θυμάρι, δεντρολίβανο, κάπαρη και βάτους. Εθνικό πουλί της Μάλτας είναι η μπλε πετρότσιχλα, ενώ υπάρχουν πάνω από 12 είδη πουλιών και 150 αποδημητικά το χειμώνα. Τα ψάρια υπάρχουν σε αφθονία.

 

 

Η συνέχεια στη σελ .3

ΓΥΠΑΕΤΟΣ BARBATUS

ή  ΚΟΚΚΑΛΑΣ

        O γυπαετός είναι ένα από τα σπανιότερα και  μεγαλύτερα αρπακτικά της Ευρώπης. Το  επιστημονικό   του   όνομα  είναι   Gypaetus Barbatus.    Η λέξη Βarbatus σημαίνει «μουστακαλής». Ο χαρακτηρισμός αυτός του αποδόθηκε  επειδή  στο  ράμφος  του   υπάρχουν ευδιάκριτες τούφες από μακριές μαύρες τρίχες που μοιάζουν με γενειάδα. Αποτελεί το σπανιότερο είδος γύπα (δηλαδή πτωματοφάγου αρπακτικού) από τα τέσσερα που συναντώνται στην Ευρώπη.

Κινδυνεύει με  εξαφάνιση και προστατεύεται από την ελληνική και τη διεθνή νομοθεσία. Στην  Ελλάδα,  ο  κυριότερος όγκος του πληθυσμού  ( 20 – 25  άτομα) βρίσκεται στην Κρήτη. Πρόκειται για το πουλί με το μεγαλύτερο άνοιγμα φτερούγων στην Ευρώπη (270 εκ) και μήκος σώματος που κυμαίνεται μεταξύ 102- 114 εκ.                                    Η συνέχεια στη σελ. 2

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Α΄ Μέρος

        Στις 10 Νοεμβρίου 2005 και την 1 Μαρτίου 2006, μια μικρή ομάδα μαθητών μας πραγματοποίησε περιήγηση στην πόλη μας. Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα της Κρήτης και μια από τις μεγαλύτερες πόλης της Ελλάδας. Ως τέτοια αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.   Παρόλα  αυτά  υπάρχουν  πολλές  γωνιές  μέσα   στην πολύβουη πρωτεύουσα που φέρνουν πίσω μνήμες από το πολυτάραχο παρελθόν της. Η ιστορική αναδρομή στην παλιά πόλη είχε σκοπό την πληροφόρηση των μαθητών μας και τη συλλογή φωτογραφικού υλικού και βίντεο λήψης προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένα dvd με την πόλη μας. Το dvd θα δοθεί στις Ευρωπαϊκές σχολικές μονάδες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Comenius.

                                     Η συνέχεια στη σελ. 2

. ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ

              Απολαύστε τους μαθητές και τους φίλους μας να ξετυλίγουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική και σε άλλες  δραστηριότητες                                                                                                                                           Η συνέχεια στη σελ 4