2ο ΤΕΥΧΟΣ         
Up ΣΕΛΙΔΑ 2 ΣΕΛΙΔΑ 3 ΣΕΛΙΔΑ 4                 

 

Home
1ο ΤΕΥΧΟΣ
2ο ΤΕΥΧΟΣ
3ο ΤΕΥΧΟΣ
4ο ΤΕΥΧΟΣ
5ο ΤΕΥΧΟΣ
6ο ΤΕΥΧΟΣ
7ο ΤΕΥΧΟΣ
8ο ΤΕΥΧΟΣ
9ο ΤΕΥΧΟΣ

                                                                                                

                    ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

                                                                                                    Με το

                                                      3ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου

                                                                                Ιανουάριος 2006, Τεύχος 2ο

 

Η ΜΑΣΚΟΤ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ:

Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΙΓΑΓΡΟΣ

     Στα πλαίσια του προγράμματος Comenius, οι μαθητές της κάθε σχολικής μονάδας ψήφισαν για μασκότ του σχολείου τους ένα φυτό ή ζώο που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Οι δικοί μας μαθητές επέλεξαν τον κρητικό αίγαγρο (αγριοκάτσικο ή κρι-κρι). Ο αίγαγρος είναι το ζώο σύμβολο της Κρητικής λεβεντιάς και της αγάπης για την ελευθερία. Είναι άφθαστος σε ομορφιά, σβελτάδα, εξυπνάδα, είναι καρτερικός, πιστός και γενναίος όσο λίγα ζώα.

Η συνέχεια στη σελ.3

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

       Η Ιταλία βρίσκεται στη νότια Ευρώπη, δυτικά της Ελλάδος. Επίσημη ονομασία της είναι Ιταλική Δημοκρατία. Η πρωτεύουσά της είναι η Ρώμη και το πολίτευμά της η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια κατοίκους. Οι γλώσσες που συναντούμε στη χώρα είναι η Ιταλική, η Γερμανική και η Σλοβενική. Η Ιταλία αποτελεί μια χώρα με μεγάλη ιστορία και συμβολή στον πολιτισμό και τις τέχνες.   

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

    Η Ιταλία ως γεωγραφικό διαμέρισμα αναφέρεται από την εποχή των ιδιαίτερα εκπολιτισμένων ανθρώπων Etruscan, όπως βεβαιώνουν τα χειρόγραφα που βρίσκονται σε μουσεία- ιδίως στην Τοσκάνη και τη Latium. Σε  αυτές  τις  περιοχές  έκαναν  αρχικά    την εμφάνισή τους οι Etruscan  αν και αποικίες τους υπήρχαν και σε άλλες περιοχές (Ουμβρία, Λομβαρδία κ.α). Κατόπιν ήρθαν οι Ρωμαίοι (3ο αι. π.Χ) όπου ενοποίησαν όλη την Ιταλία υπό ...    

                      

 

Η συνέχεια στη σελ. 2

ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη μακρόχρονη ιστορία του τόπου μας έχουν καταγραφεί χιλιάδες σεισμοί. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση από πλευράς σεισμικότητας στην Ευρώπη και την έκτη παγκοσμίως. Δεν πρέπει λοιπόν να μας φαίνεται παράξενο που οι σεισμοί στη χώρα μας γίνονται με μεγάλη συχνότητα και ένταση και πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οι σεισμοί από την εποχή της αρχαιότητας ακόμα, αποτελούσαν αντικείμενο απορίας και ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο.Συνήθως θεωρούνταν υπερφυσικά φαινόμενα που προκαλούσαν φόβο και πανικό  και

                                             Η συνέχεια στη σελ . 3

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ

Το CretAquarium αποτελεί τμήμα του ευρύτερου κτιριακού συγκροτήματος του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» τουΕλληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών Κρήτης (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. Κρήτης) στον χώρο της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου Με το ενυδρείο,  τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας και Γενετικής και του Ινστιτούτου Ιχθυοκαλλιεργειών, το σύμπλεγμα του «ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΥ» αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον.

                                                                    Η συνέχεια στη σελ .3

ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ

Απολαύστε τους μικρούς μαθητές μας να ξετυλίγουν το ταλέντο τους στη ζωγραφική και άλλες εικαστικές  δραστηριότητες προκειμένου να κάνουν γνωστή τη μασκότ του σχολείου.           

           Η συνέχεια στη σελ . 4